Mot in Mokum

Vlinderen in workshops, tijdens expedities of eigen feestje! De planten die we meer moeten aanplanten:

Dracht- en waardplanten lijst
plantjes met echte natuurwaarde, biologisch, inheems en ongecultiveerd.
waardplanten sheet Vlindertuin 2021 .pdf (19.03MB)
Dracht- en waardplanten lijst
plantjes met echte natuurwaarde, biologisch, inheems en ongecultiveerd.
waardplanten sheet Vlindertuin 2021 .pdf (19.03MB)
Bijenboog
Voor nectar het jaar rond!
V3_infographic_A2_bijenboog.pdf (8.38MB)
Bijenboog
Voor nectar het jaar rond!
V3_infographic_A2_bijenboog.pdf (8.38MB)
Locaties en verkoop

Er zijn drie locaties die je kunt bezoeken: Die op stadslandbouwproject NoordOogst [NO] en die op Buikslotermeerplein [BSMP]. En een kleine op van der Pekplein [PEK] Allen zijn in stadsdeel Amsterdam Noord. 

Belangrijk is: ken je vlindertuin! 

>Vlindertuin op NoordOogst is een openbare tuin van 800m2 speciaal ingericht voor vlinders en rupsen. Deze locatie wordt gebruikt voor oa. schoolcursussen. Dit is de enige plek waar nachtvlindernachten worden georganiseerd en waar je je eigen vlinder-expeditie kunt reserveren (tijdelijk gestopt). Hier staat een verkoop-tipi met hierin  biologische dracht- en waardplanten die je kunt kopen, daarvoor is een QRcode aanwezig. Voor het uitlegje waarom die planten er toe doen, kun je beter onze locatie op Buikslotermeerplein bezoeken. Ook handig: gewoon een afspraak maken om langs te komen voor de plantjes!  Exact adres - Meteorenweg 280, 1035RN, Amsterdam

>Vlindertuin op Buikslotermeerplein is ook een openbare tuin van 900m2 speciaal ingericht voor vlinders en rupsen. Ook deze locatie wordt gebruikt voor groepscursussen en cursussen met open inschrijving. Deze locatie kun je ook bezoeken voor het aanbod aan vlinder en bijenplanten. Vooral inheems, niet gecultiveerd en altijd biologisch en zonder gif, zoals dat hoort! Met vragen over hoe je tuintje in te richten of te onderhouden speciaal voor de beestjes, kun je hier terecht. Het is een superfijne locatie voor vrijwilligers werk met veel uitreikingen naar de buurt. Deze locatie is zoveel als lukt van wo-za open. Ook hier is een plek om planten met QR-code af te rekenen wanneer de winkel plots dicht is. (tenzij ik een cursus geef elders, dat gaat altijd voor) Deze vlindertuin vind je op buikslotermeerplein vlak naast de Pathe bioscoop.

>Vlindertuin Van der Pekplein is gekraakt groen: dit voorheen hondenpoepveldje hebben we (helaas) zonder toestemming omgetoverd tot educatief, biodivers stadsparkje dat waarde heeft voor dieren en mensen. Dit is een plek waar cursussen voor de buurt worden gegeven en waar vrijwilligers de insectenstand monitoren en helpen met het onderhoud. 

>Elke locatie van Vlindertuin Mot in Mokum is tijdelijk. De vlindertuin is blijvend op zoek naar een vaste locatie voor een vlindertuin incl educatieprojecten en planten kweek en -verkoop.


Zaadjes & Plantjes

Laat je niet gek maken door tuincentra: de beste zaadjes en plantjes voor meer vlinders koop je bij een vlindertuin natuurlijk. Onbespoten, niet gecultiveerd,geen exoten en niet gericht op alleen de honingbij. We proberen een groot aanbod te hebben aan inheems plantgoed, maar een aantal planten hebben extra waarde. Bovenaan de pagina het plantaanbod wat we op z''n minst proberen up to date te houden op beide locaties! 

Wat betreft zadenmengsels heb ik twee varianten: Vlinderstrooigoed en Rupsmelange. [5euro per zakje voor 10m2]

Vlinderstrooigoed: Een inheems bloemen mengsel gebaseerd op de oude bloemrijke akkers. Alle plantjes zijn vriendjes met elkaar en zullen elkaar minder verdrukken. Dit mengsel voorziet van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar vlinders van nectar. Mengsels die je vindt in tuincentra zijn vaak niet biologisch en vrijwel altijd gemaakt voor mensen. Dus dat ze er mooi uit zien. 

Rupsmelange: Misschien wel de allerbelangrijkste. Rupsen worden namelijk altijd vergeten, en ze zijn behoorlijk kieskeurig. Elke rupsen soort heeft zijn eigen dieet en eet vaak niets anders. Een waardplant noem je dat. Dit zakje bevat alle waardplanten die missen in de stad. En ja daar zit ook 'onkruid' tussen. Dat bestaat namelijk helemaal niet. Ook al deze planten bloeien en geven nectar, maar ze zijn vooral geselecteerd voor de bladeters!

Hebben? Mailen of ophalen op buikslotermeerplein! 


Locaties:

Vlindertuin Mot in Mokum op Stadslandbouwproject NoordOogst is aangegeven. Buikslotermeerplein moet je even googlen want mijn websiteskills houden hier op. Je komt er makkelijk met de Metro: Station Noord.